Wandelen op Texel

In het najaar kunt u heerlijk gaan wandelen, bijvoorbeeld op het 30km lange strand van Texel. Lekker uitwaaien en daarna warme chocolademelk drinken en een vers appeltaartje eten bij een strandpaviljoen met uitzicht op de Texelse branding. Of misschien met de kleinkinderen een wandeling maken langs kindernatuurpad ‘Het Sommeltjespad’? U leest hier meer over de mooiste najaarswandelingen van Texel!

Over het strand

Op het strand van Texel voelt u zich pas echt vrij. Trek uw wandelschoenen aan en voel de wind door uw haren tijdens een strandwandeling langs de vloedlijn. Of trek uw schoenen juist uit en laat het fijne strandzand tussen uw tenen glijden. Het strand biedt u net zoveel rust of wilde momenten als u zelf wilt. Met een lengte van 30 kilometer heeft het strand tal van mogelijkheden.

Een groot deel van Texel is uitgeroepen tot Nationaal Park. Bij natuurgebied De Slufter is het genieten van een prachtig uitzicht bovenaan de hoge duintrap. Het gebied zelf kunt u ook in lopen. Het gebied is het enige in Nederland waar de zee ongehinderd binnenstroomt. De Slufter is een kweldergebied met planten die tegen zout water kunnen, veel vogels en steeds veranderende geultjes en duintjes. Onder invloed van het zoute water dat regelmatig in de Slufter dringt, komt er veel lamsoor voor.

Maak een ommetje door de weilanden

Voor mensen die van korte wandelingen houden (bijvoorbeeld omdat de kleinkinderen ook meelopen) zijn er genoeg korte, behapbare routes. De “Ommetjes” van agrarische natuurvereniging De Lieuw bijvoorbeeld. Wandelingetjes van zo’n vijf kilometer voeren u langs historische plekjes, prachtige vergezichten en dwars door pittoreske dorpjes. Het nieuwste ommetje is  Het Sommelpaadje. Deze wandeling leidt u rond De Waal. Ondertussen komt u erachter wat Sommeltjes waren, hoe bewoners honderden jaren geleden in hun onderhoud voorzagen en wat de invloed van de Romeinen op dit gebied was. Speciaal voor kinderen is op de route een leuke speurtocht uitgezet.

En er zijn nog meer leuke ommetjes door de weilanden van Texel. Zo is daar het Boerenommetje bij Oosterend waar u kunt lopen langs de karakteristieke ‘tuunwallen’ (afscheidingen van plaggen) vergezeld van schapen. Of ga op ontdekkingstocht door de Eierlandse polder. Onderweg komt u een theetuin, terras/restaurant en een picknickplaats tegen. Dan zijn er nog de voormalige duingebieden bij Den Hoorn. Langs het wandelpad staan informatiepanelen waarop de geschiedenis van deze streek in beeld wordt gebracht. Langs het wandelpad is een ‘havensluis’ gerestaureerd en een kreek aangelegd.

Zodoende komt u op plekjes waar je vroeger niet mocht komen en krijgt u een heel andere kijk op het landschap. Zelfs geboren en getogen Texelaars worden zo verrast op hun eigen eiland! Elke wandeling heeft haar eigen verhaal.

Alle wandelingen kunt u vinden op de website: www.delieuw.nl

Kies uw eigen kaart

Er zijn op Texel veel bewegwijzerde wandelroutes en van natuurpaden zijn gratis wandelkaartjes verkrijgbaar. Door de duinen en het bos loopt een wijdvertakt net van wandelpaden. Staatsbosbeheer geeft folders uit met een overzicht van wandelpaden in De Dennen, Eierland, De Muy en De Slufter, De Geul en De Bollekamer, De Hoge Berg, Natuurpad Alloo en Natuurpad De Mient. Men kan de folders ter plaatse uit folderbakjes halen of downloaden via www.staatsbosbeheer.nl en www.npduinenvantexel.nl. In de herfst is het natuurlijk prachtig om door het Texelse Dennenbos te wandelen. Bladeren hebben prachtige kleuren en in oktober en november groeien langs de paden paddestoelen in alle soorten en maten! 

Mee met een excursie

U geniet nog meer van de uitgestrekte natuurgebieden en de bijzondere planten en dieren op Texel als je op excursie gaat met iemand die er alles over vertelt. Er worden op Texel het hele jaar door vele excursies georganiseerd. O.a. door natuurgebied De Slufter of langs het wad. Boekbaar via Ecomare.

Noord-Hollandpad

De smaak te pakken en klaar voor een langere afstand? Loop dan het Noord-Hollandpad op Texel. Deze loopt vanaf de veerhaven tot de vuurtoren over grotendeels onverharde paadjes, zoals dijkjes en door de weilanden. Vaak moet u even over een hekje klimmen. Er ligt ook een trekpontje klaar om zelf het Eijerlands kanaal over te steken. De route bestaat uit 2 delen van elk 16km. Het Noord-Hollandpad is vorig jaar uitgeroepen tot wandelroute van 2012!

Wandelroute: Zoet & Zout

Startpunt: parkeerterrein Strandpaal 21 bij De Koog. Op het strand rechtsaf De Slurfter in. In De Slurfter de paaltjes met de gele kop volgen. Rechts aanhouden richting een dijkje. Ook bij het dijkje rechts aanhouden en het pad volgen langs de Muy en De Nederlanden. Aan het einde van het pad rechtsaf, terug naar de parkeerplaats.

U kunt de gehele route hier downloaden , inclusief kaart en wetenswaardigheden over dit gebied.

Nordic Walking op Texel

Texel is een geweldig eiland voor Nordic Walking! Nergens in Nederland zijn zoveel verschillende landschappen zo dicht bij elkaar te vinden. De verschillende jaargetijden brengen ieder weer andere kleurtinten op het eiland. Het is heerlijk om Texel te verkennen en in plaats van de fiets pakt u de Nordic Walking poles.

Favoriet bij de kleintjes: Sommeltjespad

Wanneer u met de kleinkinderen op het eiland bent, is het Sommeltjespad een absolute aanrader. De kleintjes zijn gek op het Sommeltjespad. Op dit 1,5 kilometer lange bospad komt u alles te weten over een beroemde Texelse legende, de Sommeltjes. Deze vriendelijke aardmannetjes leefden honderden jaren geleden rond De Waal, kwamen ‘s nachts tot leven en veranderden overdag in stenen. Het Sommeltjespad vertelt alles over dit vriendelijke volkje en is een afwisselende doe- en leerroute voor kinderen.

Meer informatie

Voor meer informatie over wandelroutes op Texel kunt u terecht bij de VVV: www.texel.net of 0222-314741. Wandelroute ‘Zoet & Zout’ is terug te vinden in de mini-ringband Fiets- en Wandelroutes, verkrijgbaar bij VVV Texel.

Wandelen op Texel

Wandelroutes
In het duingebied is een netwerk van paden aanwezig, waarvan de meeste vrij toegankelijk zijn. Honden moeten in de duinen altijd aan de lijn. De palen met een gekleurde kop hebben een betekenis:
een doorgaande wandeling, bijvoorbeeld naar het strand

een rondwandeling, u komt weer op het vertrekpunt terug

een pad in een rustgebied: niet toegankelijk van 1 maart tot 16 augustus

een natuurpad




In de bossen zijn alle paden vrij toegankelijk.

Staatsbosbeheer geeft folders uit met algemene informatie over de verschillende gebieden en beschrijvingen van wandelroutes. Er zijn folders over De Geul en Bollekamer, De Dennen, de natuurpaden Seeting en De Mient, De Muy en De Slufter, Eierland en De Hoge Berg. Deze folders (gratis) en de handige kaart, met daarop alle wandelroutes, zijn onder andere verkrijgbaar bij de informatiebalie van Ecomare.
De volgende brochures zijn hier te downloaden:
Het Alloo (2008 )
Het Alloo Duitstalig (2008)
De Dennen (2006)
De Mient (2010)
De Mient Duitstalig (2010)
Muy+Slufter 2010
Eierland 2009
–  Bollekamer 2011 

Herfst en winterwandelingen

In de herfst en winter kunt u op Texel ‘groene routes’ lopen die in het voorjaar en de zomer gesloten zijn vanwege de vele broedende en jonge vogels.

Avontuurlijke wandeling Maak nu bijvoorbeeld een avontuurlijke wandeling door de natuurgebieden De Geul en het Pompevlak op de zuidpunt van Texel. Of langs de meertjes in De Muy, ten noorden van De Koog.

Routebeschrijvingen
De routebeschrijvingen vindt u in het boekje Eilandroutes.

Winterwandelingen
De Texelse wandelsportvereniging organiseert een Najaars- en 4 Winterwandeltochten van 5 en 10 km door het dennenbos, de duinen en over strand aan de zuidwestkant van het eiland.

Het boekje ‘Eilandroutes’ bij een boeking in Oktober, November of December

Ook in de herfst en in de winter is het heerlijk om op Texel te zijn. Lekker genieten van de natuur en verblijven in het ‘Luxe vakantiehuis Texel’:

– Sauna

– Comfortabel bankstel

– Twee luxe badkamers waarvan 1 met bad

– Authentieke opkamer met houten vloer

– Grote woonkeuken van alle gemakken voorzien

– Twee ruime slaapkamers met luxe bedden/ matrassen (Auping 2,20 m lang en Tempur 2,10 m lang)

Share by: